Beeld: Marica Kolcheva
FOTODOK, Stichting Dialoog en Vrij Nederland zetten zich met Stipendium Dialoog gezamenlijk in voor de ontwikkeling van jonge fotografen en documentaire verhalen. Het thema van deze derde editie is gerelateerd aan de tentoonstelling van FOTODOK die 23 november 2018 van start gaat, waarin we op zoek gaan naar nieuwe structuren die recht doen aan de veranderende ideeën over hoe we met elkaar willen samen leven. De jury koos unaniem voor Marica Kolcheva als winnaar van het Stipendium Dialoog.
Ze krijgt naast € 3000 alle benodigde steun van de betrokken organisaties om haar project te realiseren. De beginnend fotograaf die het Stipendium Dialoog 2018 wint, gaat met haar prijs de komende maanden haar projectvoorstel verder uitwerken, onder begeleiding van FOTODOK en Vrij Nederland.
De jury was unaniem in haar keuze voor Marica Kolcheva. In haar projectvoorstel Meteorologica staat de menselijke relatie met het weer centraal. Ze kijkt naar Het Nieuwe Wij in een tijd waarin menselijke activiteiten een dominante invloed hebben op het milieu, het klimaat en er grote ecologische verschuivingen plaats vinden: het Antropoceen. De neiging van de mens om de natuur en de elementen te controleren komen, volgens Kolcheva, tot uitdrukking in weersvoorspellingen. Meteorologica brengt het gebied in kaart waar wetenschap en magie elkaar ontmoeten door rituelen, bijgeloof, en nieuwe wetenschappelijke experimenten samen te brengen in haar projectvoorstel.
“We have to learn to see the Anthropocene, which is actually not a crisis, rather a permanent condition we live in. What kind of visual vocabulary do we need to see the world around us? How does technology shape the interactions in society? The New We requires new ways to see and to be seen.“
Marica Kolcheva
De jury was onder de indruk van dit intelligente voorstel dat met zorg is gepresenteerd. De beeldtaal is net zo intrigerend als het concept. Het onderwerp geeft een interessante blik op Het Nieuwe Wij: wat ons ‘wij’ maakt is de aarde die ons verbindt én onze zucht naar controle en macht, die de vernietiging van ons leefklimaat teweeg kan brengen. De fotografische schetsen als onderdeel van het voorstel hebben een (pseudo) wetenschappelijk karakter. Het materiaal is divers en maakt nieuwsgierig. Kolcheva’s doelstelling is om bewustzijn te creëren, discussie en een bijbehorende verantwoordelijkheid aan te wakkeren. De jury is nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het project en kijkt uit naar het proces en resultaat.
De jury – bestaande uit Jenny Smets (Vrij Nederland), Friso Wiersum (Stichting Dialoog), Femke Rotteveel (FOTODOK) en Lisanne van Happen (FOTODOK) – wilde een project honoreren met een sterk concept en een nieuwsgierige en onderzoekende houding van de maker. Ze zocht naar een project dat ‘Het Nieuwe Wij’ toont en ons tegelijkertijd een spiegel voorhoudt en een toekomstperspectief biedt. Opvallend aan de inzendingen was dat dit jaar alle ingezonden projectvoorstellen afkomstig waren van vrouwen. De diversiteit aan invalshoeken en de sociale betrokkenheid bij de onderwerpen was groot.
Meer weten over het projectvoorstel van Marica Kolcheva? Volg de website en sociale media van FOTODOK.
Kolcheva is geboren in Bulgarije en behaalde daar de Bachelor in Film Studies. Ze woont nu in Rotterdam en studeert fotografie (MA) aan AKV|St.Joost.