3 april – 5 juni 2016 (DEZE TENTOONSTELLING IS BEËINDIGD)
Jaarlijks maken we miljarden familiefoto’s: een aaneenschakeling van vooral gelukkige momenten. Maar wat als de blik van fotografen en kunstenaars op (hun) familie onderzoekender en kritischer wordt? Van 3 april t/m 5 juni presenteren we de tentoonstelling There is Something about My Family. Op indringende wijze leggen internationale fotografen en kunstenaars familieverbanden vast.
In There is Something about My Family tonen vijftien makers hoe familieverbanden worden beïnvloed door migratie, oorlog, ideologieën en andere (grote) veranderingen in de samenleving. Ook alledaagse en herkenbare familierituelen en hedendaagse familiesamenstellingen komen aan bod.
Met werk van Michael Anhalt (DE), Sara Blokland (NL), Vicky von der Fuhr (NL), Vincent Gouriou (FR), Pieter Hugo (ZA), Eddo Hartmann (NL), Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp (NL), Vardi Kahana (IS), Anaïs López (NL), Paulien Bakker (NL) en Anisleidy Martinez (CU), Petra Mrsa (HR), Ad Nuis en Arthur van den Boogaard (NL), Uljana Orlova (NL), Judith Quax (NL), Jana Romanova (RU) en Phillip Toledano (UK).
Fotografen en familie
Veel van de makers zijn zelf onderdeel (geworden) van de soms ongemakkelijke omstandigheden en familiebanden die zij belichten. Zoals het werk van Phillip Toledano (VS) die in When I was Six verhaalt over het verlies van zijn grote zus en de gevolgen hiervan op zijn familie. Zoals het werk van Pieter Hugo (ZA) die in zijn serie Kin indringende portretten maakte van zijn ouders, het kindermeisje die hem opvoedde en van anderen naasten. Of het werk van Anaïs Lopez (NL) die In my dreams I want to become a tourist. Een multimediaal project over twee Rwandese broertjes volgt bij de hereniging met hun moeder.
Michael Anhalt (D) laat in twee werken zien wat de consequenties zijn van de keuze van zijn ouders om het toenmalig Oost-Duitsland te ontvluchten. In de foto’s van Eddo Hartmann (NL) van zijn ouderlijk huis, dat hij op 14-jarige leeftijd samen met zijn broer en moeder ontvlucht, vertellen de interieurs hun verhaal. Jana Romanova (RU) duikt in Shvilshvili (kleinkind) in de familiegeschiedenis van haar Georgische oma die vermoord werd door een neef. Ook is er werk van jonge opkomende fotografen. Uljana Orlova (NL) toont werk over de asielprocedure die zij en haar moeder doorliepen in de jaren negentig en Vicky von der Fuhr (NL) gaat in gesprek met haar moeder over hun gezin. De komende weken worden meer namen van betrokken fotografen bekend gemaakt.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met co-curator Jenny Smets
Op zondag 1 mei doen we mee aan de Culturele Zondag en hebben we diverse speciale activiteiten in het Academiegebouw aan het Domplein. Kijk hier voor het programma.
Openingstijden & toegangsprijs:
Woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. (5 mei / Hemelvaart gesloten en zondag 15 mei Eerste Pinksterdag geopend)
Entree is 4,- euro, studenten 3,- euro en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.