Fotografie: Kevita Badloe | Jury Lighthouse v.l.n.r.: Kevin Osepa, Isabelle van Hemert, Katayoun Arian, Daria Tuminas en Lisanne van Happen
Hoe kun je als jonge maker jezelf ontwikkelen terwijl de wereld wordt stilgelegd door een pandemie? Hoe kun je maatschappelijke kwesties aankaarten wanneer je publiek zijn bewegingsvrijheid kwijt raakt? En hoe kun je je financieel staande houden terwijl de economie krimpt? Het ondersteunen van beeldmakers is belangrijk om onszelf te blijven voeden met nieuwe perspectieven. Als we grip willen krijgen op de snel veranderende wereld of juist even uit balans moeten worden gebracht zodat we open blijven staan voor de blik van een ander zullen we deze talenten een vliegwiel moeten bieden. FOTODOK’s talentprogramma Lighthouse biedt 10 getalenteerde jonge fotografen de mogelijkheid om een nieuw projectplan te ontwikkelen. Om dat te bereiken worden ze een half jaar lang op inhoudelijk, praktisch en financieel vlak geholpen door een grote groep experts uit het werkveld, het team van FOTODOK én elkaar. Alle deelnemers krijgen 500 euro onkostenvergoeding, veelvuldige feedback op hun visuele en tekstuele projectvoorstellen en de mogelijkheid om hun projecten te pitchen aan experts, fondsen en potentiële nieuwe samenwerkingspartners. Een programma dat geen verliezers kent.
Lighthouse is er specifiek voor jong fotografie talent dat recent is afgestudeerd aan een Nederlandse academie. Ook reserveren we altijd twee plekken voor makers die een andere route hebben gevolgd om professioneel fotograaf te worden. Door hun ervaring, kennis en motivatie brengen zij een waardevol perspectief in de groep. Voor deze twee plekken worden makers genomineerd door organisaties en experts uit het werkveld. Voor deze editie van Lighthouse hebben fotograaf Dustin Thierry en PACT Utrecht een maker genomineerd. PACT Utrecht is een netwerk van Utrechtse cultuurmakers. Het netwerk zoekt met elkaar en binnen de eigen organisaties naar manieren om diverser en inclusiever te worden. De jury van deze 2e Lighthouse editie bestaat uit fotograaf Kevin Osepa, onderzoeker, curator en schrijver Katayoun Arian, beeldredacteur van De Correspondent Isabelle van Hemert, curator bij FOTODOK Daria Tuminas en hoofd talentprogramma bij FOTODOK Lisanne van Happen.
31 overtuigende inzendingen kwamen eind juli binnen gestroomd. Van makers die gepassioneerd zijn, de wereld willen veranderen en zelfs na (voor sommige) een zware afstudeerperiode nog vol energie zitten. Ze willen vooruit, allemaal. De uiteindelijke selectie is samengesteld met als doelstelling dat de groep meer is dan de som der delen. Het gaat uit van de diverse talenten van de makers met de intentie dat iedere maker een bijdrage kan leveren aan het programma en hij/zij er tegelijkertijd ook iets voor terug krijgt. De jury waardeerde de humor en het speelse karakter in het voorstel van Pippilotta Yerna, de zichtbare betrokkenheid die Zoë Zandwijken toont voor de mensen die ze portretteert, het activisme en de overtuiging om verandering in gang te zetten in het voorstel van Alexis Molina, het persoonlijk verhaal met een grote universele waarde in het voorstel van Naomi Kok, de maatschappelijke veranderkracht en openheid in het voorstel van Ebru Aydin, het experiment en diversiteit aan strategieën van Monika Balu, het zichtbaar maken van onderbelichte culturele verhalen van Michelle Piergoelam, het grondige en gelaagde onderzoek naar machtsverhoudingen van Ana Nunez Rodriguez, de oprechte interesse voor de rafelranden van de maatschappij in het voorstel van Daan Russcher en de kritische blik op het medium fotografie van Walter Costa. De jury heeft alle vertrouwen in deze groep makers en viert de verscheidenheid aan achtergronden, thematieken, strategieën, culturen en visuele beeldtalen die deze Lighthouse editie heeft mogen samenbrengen.
Leave a reply