BEELD VAN DE WEEK #1​0

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

 

De komende drie weken besteden we aandacht aan de Fotodok Scholieren Award 2022. De Fotodok Scholieren Award is een jaarlijkse terugkerende fotowedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Onder begeleiding van drie professionele fotografen uit het veld werken de leerlingen aan hun eigen documentaire serie rondom het thema familie. Voor deze tiende editie worden de scholieren geïnspireerd en begeleid door Peggy van Mosselaar, Marijn Kuijper en Marwan Magroun.

BEELD VAN DE WEEK #10

1. Wat zie je?  Waar wordt je aandacht naartoe getrokken en hoe komt dat?

 

2a.  Wat voor soort foto is dit denk je? 
2b. Heb jij thuis ook vergelijkbare foto’s?
2c. Wat betekenen deze foto’s voor jou?

 

3. Probeer samen met iemand anders eens te bedenken waarom de fotograaf deze ingreep in het beeld zou hebben gedaan.

 

Met de  dood van de vader van Marijn Kuijper in 1983 werd de tijd stopgezet. Zijn vader, voor altijd 36, Marijn voor altijd zijn driejarige dochter. In het project Regarding You & Me zoekt Kuijper naar de sporen die zijn vader achterliet, om zo hun relatie in het heden te verkennen. Marijn heeft hem nooit kunnen vertellen dat hij transgender is, en zelf vader bovendien.

 

 In Regarding You & Me zie je archiefmateriaal van zowel Kuijper als zijn vader. Hun monden, hun lach, hun voeten of handen. Op zoek naar overeenkomsten en in de wens om zijn vader te leren kennen, komt Kuijper ook steeds meer over zichzelf te weten. 

 

Kuijper heeft onder andere alle oude familiefoto’s verzameld, bekeken, en gecategoriseerd. Daarna begon hij met het uitsnijden. Hiervoor heeft hij niet de originele foto’s uitgesneden maar de originelen gescand en vervolgens opnieuw geprint om ermee te kunnen werken. Hij zegt zelf over dit proces:

 

‘Ik wist in het begin niet zo goed waarom ik dat deed. […] Maar als snel werd duidelijk dat het uitsnijden voor mij symbool staat voor de leegte dat ik hem nooit gekend heb. Al die foto’s waar wij samen op staan zeggen mij niks, want ik heb die herinneringen niet. Het zijn herinneringen die zijn vastgelegd voor mij en ook voor mijn vader voor later, maar ik heb geen herinnering aan die daadwerkelijke momenten omdat ik nog te klein was. […]Maar doordat ik hem telkens opnieuw uit de foto’s sneed, leerde ik hem toch ook kennen, zijn contouren.”

 

Ben je benieuwd hoe de zoektocht van Marijn Kuijper verder verliep? Kijk hier naar de serie.

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

Meer Beeld van de week

Steun Fotodok

Nieuwsbrief