BEELD VAN DE WEEK #6

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

BEELD VAN DE WEEK #6

 10 x 2

1. Bekijk de foto goed, doe dit minstens 30 seconden! Laat je ogen over het hele beeld gaan. Alle randen, elk hoekje, elk detail.

 

2. Tijd om? Schrijf nu op een blaadje 8 – 10 woorden of zinnen die in je opkomen door het kijken naar deze foto. 

 

Klaar?

 

3. Nu nog een keer! Bekijk de foto goed, doe dit minstens 30 seconden! Laat je ogen opnieuw over het hele beeld gaan.

 

4. Schrijf 8 – 10 nieuwe woorden of zinnen op die in je opkomen door het opnieuw kijken naar de foto. 

Lang(zaam) kijken

Door deze oefening te doen leer je te vertragen en langer naar een beeld te kijken dan je normaal zou doen. Je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan de dingen die je als eerste opvallen.

 

Misschien zag je daardoor wel de glimmers in de bloemen op het telefoonhoesje of hoe de print van het brilmontuur en de tas lekker bij elkaar passen. Of kwam je op woorden die minder letterlijk zijn als bril of handschoen. Bijvoorbeeld ‘koud’, of ‘winter’ of ‘deftig’. Door deze oefening leer je beter beeld beschrijven. Zo zou je met de woorden uit je twee lijstjes een verhaal kunnen schrijven over deze persoon op de foto.

 

Handen

De fotografe, Hannah La Folette Ryan, is gefascineerd door handen. Volgens haar kunnen handen heel veel informatie geven over een persoon. Misschien heb jij inmiddels ook wel een beeld gevormd van wie deze handen zouden kunnen zijn?

 

Hannah’s instagram account @subwayhands (metro handen) staat vol met alleen maar handen en nauwelijks gezichten. De metro is de uitgelezen plek om mensen van dichtbij te observeren zegt de fotografe. Iedereen zit in een kleine ruimte, je telefoon doet het niet altijd onder de grond, dus gaan veel mensen een beetje dagdromen en vergeten ze hun handen en wat die doen.

 

De fotografe fotografeert al sinds 2014 handen in de metro van New York, bekijk haar bijzondere, nog altijd groeiende verzameling hier.

Welke handen trekken jouw aandacht? 

 

Hier alvast drie andere bijzondere paar handen die wij zagen:

 

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

Meer Beeld van de week

Steun Fotodok

Nieuwsbrief