BEELD VAN DE WEEK #8

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

BEELD VAN DE WEEK #8

1a. Waar heeft de fotograaf gestaan bij het maken van deze foto?

1b. Vind je dit een goede plek? Leg uit.

1c. Wat is het effect van de foto op deze manier?

 

2. Stel dat jij deze ‘klauwen’ mag aantrekken, hoe ziet de rest van jouw pak er dan uit? Hoe zou je bewegen? En welk geluid maak je?

Alexey Vasilyev vertelt met zijn foto’s een persoonlijk verhaal over Jakoetië, het gebied waar hij vandaan komt.

 

Jakoetië is een van de meest afgelegen regio’s van Rusland. Het kan er extreem koud worden, soms tot wel min 50 graden. Maar het gebied is niet alleen bekend vanwege het extreem koude klimaat. Er worden namelijk ook heel veel films opgenomen. De films hebben in Europa en Azië al vele prijzen gewonnen. De filmindustrie wordt daar dan ook wel ‘Sakhawood’ genoemd, een knipoog naar het Amerikaanse Hollywood. Met de films proberen de inwoners hun cultuur, tradities en verhalen te bewaren en te delen met de rest van de wereld.

 

Op de foto zie je twee klauwen van een pak dat gebruikt wordt in één van de films. Het moet een ‘dulgancha‘ voorstellen, een niet bestaand, mythisch moeras monster.

 

Hierboven (klik op de foto voor een grotere afbeelding) zie je de tweeling Semyon en Stepan in het hele pak van de dulgancha. Zij spelen het monster in de film. Had jij ook zo’n pak bedacht? Of zag jouw monster er heel anders uit?

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

Meer Beeld van de week

Steun Fotodok

Nieuwsbrief