BEELD VAN DE WEEK #7

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

BEELD VAN DE WEEK #7

1.  Wat valt jou meteen op als je naar deze foto kijkt, en waarom?

 

2a.  Hoe is jouw kijkrichting? Waar begint je oog en welke weg leg je vervolgens af?

2b.  Wat zou de fotograaf hebben gedaan, bij het maken van de foto, om jouw oog zo te sturen?

 

3. Op de website van de fotograaf staat bij deze foto het volgende onderschrift:

Roze trui, H&M, €19,99.

De fotoserie bestaat uit meerdere portretten en heet Made by ME. Waar denk jij dat deze foto over gaat?

Chris de Bode laat met deze foto de makers van onze kleding zien. Met een tas vol kleding van onder andere H&M en WE, met op het label ‘made in myanmar’  reisde hij van Nederland naar Myanmar. Hij wilde graag de mensen fotograferen die deze kleren hebben gemaakt.  Zij maken lange dagen onder zware omstandigheden.

 

De kledingmakers mochten voor de foto zelf een kledingstuk  kiezen, die ze soms zelf hadden gemaakt in de fabriek, maar die ze zelf nooit zouden kunnen betalen.  Vervolgens kozen ze ook zelf de plek waar ze gefotografeerd wilden worden. Na afloop mochten ze het kledingstuk houden.

 

De fotograaf wilde voor deze reeks niet het stereotype plaatje laten zien; vrouwen en mannen in aftandse fabrieken achter naaimachines in slechte omstandigheden.  In plaats van hen te tonen als slachtoffers van de ‘fast fashion’ industrie, laat hij ons trotse kledingmakers zien. Trots op hun werk, trots op de kleding die zij maken.

 

“[ik] verleid mijn publiek eerst met een mooi beeld, om vervolgens het ware verhaal te vertellen” zegt de fotograaf zelf over deze serie.

 

De roze trui

Op deze foto zie je Aye Moeh Moeh Zaw. Ze is twintig jaar en leeft samen met haar man in huis bij haar vader en moeder. Ook haar tweeling zus, en jongere zusje en haar broer met zijn vrouw en dochtertje van vier maanden wonen hier. ⁠

De beslissing om allemaal samen te wonen is genomen omdat Aye Moeh Moeh Zaw en haar man niet genoeg verdienen om op zichzelf te kunnen wonen. Wel hebben ze een slaapkamer in huis voor zichzelf. Op deze manier kunnen ze helpen om de familie te onderhouden, maar ook een klein deel sparen. ⁠

Aye Moeh Moeh Zaw werkt in een kledingfabriek in Yangon heeft op dit moment al drie dagen deelgenomen aan de stakingen die plaats vinden, ze hoopt met heel haar hart dat dit succes zal hebben. Ze zegt een lange adem te hebben en pas te stoppen als er een akkoord is bereikt voor een beter minimum loon.⁠

 

De verschillende portretten van de kledingwerkers en hun verhalen zie en lees je hier.

Bekijk ook eens Beeld van de Week #3 als je meer te weten wil komen over ‘fast fashion’.

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

Meer Beeld van de week

Steun Fotodok

Nieuwsbrief